De Beste Krik voor de Beste Prijs
Welke autokrik heb ik nodig?
We hebben allemaal wel eens een autokrik nodig gehad: dat handige stuk gereedschap voor onder andere het wisselen van een wiel of het vervangen van remblokken. Het opkrikken van je voertuig wordt hiermee een fluitje van een cent. Maar veiligheid staat voorop, dus het is essentieel om de juiste autokrik te gebruiken.
Maar welke autokrik is nou geschikt voor jouw auto en waar moet je op letten?
Gewicht van de auto: Ieder voertuig heeft een ander gewicht en iedere autokrik heeft een bepaald maximaal draagvermogen. Voor een lichte auto heb je een minder krachtige krik nodig dan voor een zware vrachtauto, landbouwvoertuig of autobus.. Dit geldt ook voor campers, caravans en bedrijfswagens.
Capaciteit, minimale & maximale hoogte én het gebruik van de autokrik: Voor vrijwel alle personenauto’s is een krik met een capaciteit van 1,5 of 2 ton voldoende. Is jouw personenauto aan de grote en zware kant? Heb je bijvoorbeeld een SUV? Ga dan voor een garagekrik van 3 ton.
Het juiste gewicht van de krik hangt dus af van het voertuigtype en het maximale gewicht dat de krik kan tillen. Hier zijn enkele richtlijnen:
- Personenauto’s: Voor de meeste personenauto’s is een krik met een capaciteit van 1,5 tot 2 ton voldoende. Voor grotere en zwaardere voertuigen zoals SUV’s kan een krik met een capaciteit van 3 ton nodig zijn.
- Bestelwagens en bedrijfsvoertuigen: Voor dit type voertuigen kan een krik met een capaciteit van 3 tot 5 ton nodig zijn, afhankelijk van het specifieke gewicht van het voertuig.
- Vrachtwagens: Voor vrachtwagens zijn er krikken met veel hogere capaciteiten nodig, meestal variërend van 10 ton tot 35 ton, afhankelijk van de grootte en het gewicht van de vrachtwagen.
- Landbouwvoertuigen: Voor landbouwvoertuigen zoals tractoren en oogstmachines zijn krikken met een capaciteit van 5 tot 30 ton of meer nodig vanwege hun grotere omvang en gewicht.
Het is belangrijk om de specificaties van zowel de krik als het voertuig zorgvuldig te controleren om ervoor te zorgen dat de krik geschikt is voor het beoogde gebruik.
Hoogte van de autokrik: Naast de draagcapaciteit is de minimale en maximale hoogte van de autokrik belangrijk. Voor verlaagde auto’s is de minimale hoogte extra belangrijk. Voor dit soort auto’s zijn er lage modellen verkrijgbaar. Niet iedere krik past immers onder dit soort auto’s. Voor hoge auto’s, zoals SUV’s, is de maximale hoogte erg belangrijk. De autokrik moet hoog genoeg zijn om de wielen van de grond te krijgen. Meet hiervoor eerst de speling tussen de bodem van de auto en de grond op.
Hoe ga je de autokrik gebruiken?
Ook het gebruik is belangrijk bij het kiezen van de juiste autokrik. De één wil een krik standaard in de auto hebben liggen, de ander wil de autokrik alleen gebruiken in de werkplaats. Daarom hebben wij onderscheid gemaakt tussen een autokrik en een garagekrik/werkplaatskrik. Een autokrik is compact en kan makkelijk mee in de auto of caravan. De garagekrikken zijn groter en stabieler, ideaal voor in de werkplaats!
Conclusie: Kijk goed of de autokrik bij jou en jouw auto past. Houd hierbij rekening met de maximale draagcapaciteit, de minimale & maximale hoogte én de toepasbaarheid van de autokrik.
Soorten autokrikken:
In de automotive industrie zijn er verschillende soorten krikken die worden gebruikt om voertuigen op te tillen voor onderhoud of reparatie:
- Schaarkrik: Een schaarkrik, ook wel bekend als een schaarlift of schaarhefboom, is een type krik dat werkt volgens het principe van een schaarmechanisme. Het bestaat uit twee of meer gekoppelde armen die in elkaar grijpen en uit elkaar bewegen, waardoor het voertuig omhoog wordt getild. Deze krikken zijn vaak compact en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in voertuigen voor noodgevallen.
- Bottle jacks of potkrikken: Dit zijn krikken in de vorm van een fles, vandaar de naam. Ze zijn compact en krachtig en worden vaak gebruikt voor het tillen van zwaardere voertuigen zoals vrachtwagens en SUV’s. Naast verticaal gebruik kunnen veel modellen ook horizontaal worden gebruikt bijv. bij pers- of buigwerkzaamheden. De potkrik is uitgerust met een overdrukventiel, zodat overbelasting wordt uitgesloten.
- AL-KO krik: De AL-KO krik is speciaal afgestemd op AL-KO chassis dat gebruikt wordt vanaf 1980. Deze beschikken over een aangepaste krikopname zodat de krachten die op het chassis inwerken optimaal worden verdeeld. Het doordachte steeksysteem voorkomt het wegglijden van de krik bij het vervangen van een wiel. Door het gebruik van de AL-KO krik is uitgesloten dat door gebruik schade aan de opbouw van het AL-KO chassis ontstaat. De mechanische krikken zijn bedoeld voor aanhangers en caravans met een totaalgewicht van maximaal 2.000 kg; het hydraulische model draagt een gewicht van maximaal 3.000 kg. De krikken zijn er echter niet voor geschikt om de caravan bij het parkeren te ondersteunen.
- Autokrik: Een autokrik is een draagbaar gereedschap dat wordt gebruikt om een voertuig op te tillen, meestal voor onderhouds- of reparatiedoeleinden. Het werkt door hydraulische druk toe te passen om het voertuig van de grond te tillen, waardoor bijvoorbeeld banden kunnen worden vervangen of andere werkzaamheden onder het voertuig kunnen worden uitgevoerd. Autokrikken zijn over het algemeen compact, gemakkelijk op te bergen en kunnen in de meeste auto’s worden vervoerd voor noodgevallen.
- Brugkrik: Deze krik wordt in de rail van de hefbrug geplaatst, waardoor deze verschuifbaar over de hele lengte van de hefbrug is. Dit is ideaal om het juiste punt te zoeken om vanuit te heffen. Het doel van de brugkrik is het heffen van één as van een auto. Hierdoor kan de auto vrij van de wielen omhoog komen van de hefbrug.
- Garagekrik, werkplaatskrik of vloerkrikken: Een garagekrik, ook bekend als een werkplaatskrik, is groter en zwaarder dan een autokrik. Het is ontworpen voor gebruik in garages of werkplaatsen waar regelmatig onderhoud of reparaties aan voertuigen worden uitgevoerd. Garagekrikken hebben over het algemeen een hogere hefcapaciteit en zijn stabieler dan autokrikken. Ze zijn vaak voorzien van stevige wielen en een langere handgreep voor gemakkelijk manoeuvreren in de werkplaats. Het gebruik van een garagekrik vereist meer ruimte en is minder draagbaar dan een autokrik, maar biedt meer hefvermogen en stabiliteit voor intensiever gebruik in professionele omgevingen. Bepaalde krikken beschikken over een snellift waardoor je auto’s in een paar slagen, dus snel omhoog kunt krijgen. Met het populaire en gepatendeerde “Magic-lift” systeem pomp je zelfs in één pompslag tot het chassis een voertuig omhoog. Er zijn ook veel speciale krikken verkrijgbaar zoals onder andere de landbouwkrik.
- Krikken met schroefdraad: Dit zijn krikken waarbij het voertuig wordt opgetild door een schroefmechanisme. Ze zijn minder gebruikelijk in de automotive industrie, maar worden soms gebruikt voor specifieke toepassingen.
- Pneumatische krikken: Deze krikken maken gebruik van perslucht om het voertuig op te tillen. Ze kunnen handig zijn in situaties waarin hydraulische krikken niet praktisch zijn vanwege beperkte ruimte of andere omstandigheden.
- Ballon- of luchtkussenkrik: Dit speciaal type krik dat gebruikmaakt van perslucht om een voertuig op te tillen. Het werkt door perslucht in een stevig en flexibel kussen te pompen, waardoor het kussen uitzet en het voertuig omhoog wordt geduwd. Deze krikken worden vaak gebruikt in situaties waar traditionele krikken niet praktisch zijn vanwege beperkte ruimte of andere omstandigheden. Ze kunnen handig zijn voor het opkrikken van voertuigen met een laag profiel of in situaties waar het moeilijk is om een conventionele krik te positioneren.
Let hierop bij het kopen van een krik:
Krikken zijn er in verschillende varianten, maten, prestatieniveaus, kwaliteitsnormen en natuurlijk prijsklassen. Bij het zoeken naar de juiste krik je eerst helder hebben wat het voertuigtype, toepassingsgebied en eisenpakket is. Er zijn namelijk wat verschillen in bediening, laadvermogen en hefhoogte. Het laadvermogen is waarschijnlijk het belangrijkste criterium. Meestal is zo’n twee ton voldoende. De hefhoogte is ook bepalend (de vereiste waarden staan meestal in het instructieboekje van de auto).
Bij aankoop moet je ook bedenken welk toepassingsgebied de krik zal hebben: meer af en toe voor gebruik bij pech, voor de hobbywerkplaats thuis of zelfs voor gebruik door een professionele monteur? Belangrijk: in het algemeen dient u geen krikken te kopen die geen GS-keurmerk (geteste veiligheid), TÜV-label of CE-markering hebben.
Goed onderhoud van de krik: Vooral garagekrikken hebben regelmatig onderhoud nodig. Het onderhoud is snel en kost weinig moeite. Toch moet je regelmatig controleren of alles in orde is. Dan weet je dat hij gedurende lange tijd betrouwbaar en veilig werkt. Geef daarbij bijzondere aandacht aan de volgende onderdelen:
- Opslag: Voordat de krik wordt opgeborgen, moet deze worden schoongemaakt. Want vuil van de weg of strooizout bevordert de slijtage. De druk moet van de krik af vóór opslag. Ook belangrijk: Alleen rechtop bewaren, zodat er geen luchtbellen in het hydraulisch systeem kunnen neerslaan.
- Hydraulische olie: Het oliepeil moet je regelmatig controleren, anders verliest de krik hefhoogte. Hiervoor verwijder je de dop op de pompunit. De pompzuiger moet met olie zijn bedekt. Is dat niet zo, dan moet je bijvullen met hoogwaardige hydraulische olie.
- Ontluchten: Van tijd tot tijd moet je de hefcilinder ontluchten. Doe dat zeker als de krik moeilijk te verplaatsen is. Hiervoor wordt de aftapkraan gesloten en de krik opgepompt. Vervolgens open je de klep en zet je het zadel weer in de oorspronkelijke stand. Nu kan de klep weer gesloten worden en zou de krik weer soepel moeten werken.
- Smeren: Bewegende onderdelen moet je regelmatig inspecteren, reinigen en vervolgens smeren om een goede en soepele werking te garanderen.
Belangrijke overwegingen bij het online bestellen van een autokrik
Voordat je een autokrik online bestelt, is het belangrijk om te beseffen dat het geen k
ledingstuk is dat je even kunt passen en gemakkelijk kunt retourneren via de post. Een autokrik weegt vaak tussen de 10 en 40 kg en wordt vervoerd op een pallet met speciaal transport, meestal door een grote vrachtwagen met een laadklep. Dit betekent dat het terugsturen ervan een logistieke uitdaging kan zijn, zowel voor jou als voor de webshop. Neem dus de tijd om jezelf goed te informeren over de verschillende opties en beperkingen voordat je een beslissing neemt!
Zie hier de 5 top merken voor een professionele garagekrik
Bekijk de gereedschap outlet van Gereedschapcentrum.nl


Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!