Remvloeistof vervangen

Om de remvloeistof te vervangen, heb je geen specifiek gereedschap nodig. Houd wel een container bij de hand waarin je de oude vloeistof kunt opvangen. Verder heb je een wielsleutel, een momentsleutel, handschoenen, doeken of garagepapier en een goede garagekrik nodig.

  • Remvloeistof wordt vaak vergeten. Er zijn onderhoudspunten die we allemaal elke paar maanden controleren, zoals olie, filters, remblokken, banden, enz. Maar zolang de remmen goed functioneren, denk je dan vaak aan je remvloeistof?
  • Alle auto’s en lichte/middelzware vrachtwagens hebben tegenwoordig hydraulische remmen, met een vloeistof die kracht van je voet naar elk wiel draagt en deze aanzienlijk versterkt. Hydraulische schijfremmen passen zich automatisch aan en zijn zeer betrouwbaar. Ze zijn echter alleen echt goed als ze goed worden onderhouden. Remvloeistof is dus een belangrijke component voor jouw rijveiligheid. De vloeistof zorgt ervoor dat de kracht van het rempedaal overgedragen wordt op het wiel. Hierdoor vertraagt de auto en komt hij uiteindelijk tot stilstand.

Waarom gaat remvloeistof achteruit?

  • Remvloeistof degradeert na verloop van tijd en beïnvloedt hoe je auto stopt. Het probleem met remvloeistof is dat het hygroscopisch is; het absorbeert vocht uit de lucht. Hoe meer vocht remvloeistof absorbeert, hoe vatbaarder het is voor oververhitting en vervaging. Hoe ouder de vloeistof is, hoe minder effectief deze zal worden.
  • Een ander probleem met vocht is dat het de remklauwen, wielcilinders, remleidingen en alles wat daarbij hoort van binnenuit aantast. Oude, doordrenkte remvloeistof kan leiden tot vastzittende remklauwen of remleidingen die van binnenuit doorroesten.
  • Als je een aanhanger trekt, het circuit op gaat, of op een andere manier je remmen zwaar belast, kan de vloeistof te heet worden en koken. Dit kan ook gebeuren als een remklauw blijft hangen of vastloopt, terwijl deze tijdens het rijden op de schijf wrijft. Oververhitting heeft een blijvend effect op de viscositeit en effectiviteit van de vloeistof. Als de vloeistof in het remvloeistofreservoir verbrand ruikt, of uitzonderlijk donker van kleur is, is het tijd om deze te vervangen.

Hoe vaak moet ik mijn remvloeistof vervangen?

  • De meeste fabrikanten die een op minerale olie gebaseerde remvloeistof gebruiken, raden doorgaans aan om deze elke twee jaar te spoelen en bij te vullen met verse vloeistof. Voor sommige auto’s is er mogelijk geen fabrieksaanbeveling, aangezien deze waarschijnlijk goed zal zijn voor de duur van de lease of lening, wat de fabrikant “levenslang” noemt.
  • Over het algemeen wordt aanbevolen om de remvloeistof om de 2 jaar te vervangen, of na ongeveer 40.000 kilometer. Als je agressief rijdt, of een aanhanger trekt, kan het geen kwaad om het eens per jaar te doen.
  • Zelfs als de vloeistof er goed uitziet, moet je deze toch periodiek vervangen. Je zult het vocht in de vloeistof niet zien – het gebeurt op microscopisch niveau.

Hoe weet ik wanneer ik remvloeistof moet vervangen?

  • Een veelvoorkomend misverstand is dat remvloeistof voor altijd meegaat. Dat is niet het geval. Door hitte en vocht degradeert het na verloop van tijd en kan het ook interne corrosie veroorzaken.
    Je remvloeistof moet altijd helder zijn. Als het enige duisternis of troebelheid vertoont, of verbrand ruikt, moet het worden vervangen. In heel oude auto’s die hebben stilgestaan, vind je soms dat de vloeistof is veranderd in gelei, wat niet alleen een spoeling, maar ook een volledige herbouw van de hoofdremcilinder en remklauwen kan vereisen.

Hoe je remvloeistof te vervangen

  • Uiteraard zal elke auto anders zijn, maar de algemene procedure blijft hetzelfde. Voordat we beginnen, is er één voorbehoud: het is veel gemakkelijker met een tweede persoon om je te helpen. Ja, er zijn ‘éénmans’-ontluchtingstrucs, maar ze zijn zelden zo effectief als wanneer je een helper hebt die op het pedaal drukt.De beste manier om dit aan te pakken is met de auto op krikken en alle vier de wielen verwijderd voordat je begint.
  • Om de remvloeistof te vervangen, reinigt u eerst de omgeving van de vulopening van het reservoir voordat u het opent. Laat de oude vloeistof weglopen – Haal de dop van de hoofdremcilinder en verwijder met behulp van een spuitzak voor de kalkoen of iets soortgelijks zoveel mogelijk van de vloeistof. Doe deze oude vloeistof in een geschikte container voor verwijdering. Als je zoveel mogelijk hebt verwijderd, pak dan een pluisvrije doek en maak eventueel vuil in het reservoir schoon.
  • Vul het weer aan – Als dat is gebeurd, moet je de hoofdremcilinder weer vullen met verse, nieuwe vloeistof, helemaal tot aan de MAX-lijn. Zorg ervoor dat je de vloeistof met de juiste specificaties gebruikt die op de dop van de hoofdremcilinder moeten worden vermeld. Zet de dop nog niet terug, want je moet deze een paar keer bijvullen. Je probeert alle oude vloeistof eruit te duwen met de schone, nieuwe vloeistof.
  • Naar de remklauwen/wielcilinders – Elke remklauw of trommelremwielcilinder heeft een ontluchtingsnippel aan de achterkant. Spuit ze elk in met wat remreiniger om het vet en vuil te verwijderen, en vervolgens met penetrerende olie om ze los te maken.
  • Begin met de verst – Voor de meeste auto’s begin je bij de hoek die het verst van de hoofdremcilinder verwijderd is. Dat zou het achterwiel aan de passagierskant zijn. Bevestig een klein stukje rubberen slang aan de ontluchtingsnippel en dompel het uiteinde van de slang onder in de container waar je de oude remvloeistof van de hoofdremcilinder hebt gedaan.

Het is tijd om een ​​helper in te schakelen

  • Met je helper achter het stuur ga je naar de eerste ontluchtingsnippel. Plaats een blok onder het rempedaal om te voorkomen dat het te ver wordt ingedrukt, wat te ver is.
    Pompen en vasthouden – Laat hen de remmen 3 keer pompen en vervolgens het pedaal ingedrukt houden. Terwijl ze het pedaal ingedrukt houden, draai je de ontluchtingsnippel los en zou oude vloeistof snel moeten uitkomen, samen met eventuele lucht in de leiding. Sluit de nippel en geef een signaal aan je helper om het pedaal opnieuw in te drukken en ingedrukt te houden. Open en sluit de nippel opnieuw. Blijf dit doen totdat er nieuwe vloeistof doorheen komt, zonder bubbels.
  • Bijvullen – Houd het vloeistofniveau in de hoofdremcilinder in de gaten, want je zult dit moeten bijvullen terwijl je bezig bent. Als je het reservoir van de hoofdremcilinder leeg laat lopen, pompt u lucht in de leidingen en moet je opnieuw beginnen.
  • Herhaal dit proces – Doe hetzelfde voor elk wiel, werkend in de richting van de hoofdremcilinder terwijl je doorgaat.
  • Als laatste – Wanneer je de laatste remklauw hebt voltooid, zou je een degelijk pedaalgevoel moeten hebben, wat betekent dat het pedaal stevig aanvoelt. Dit is goed, want het betekent dat het remsysteem vol zit met nieuwe vloeistof en geen lucht. Controleer nu het niveau in de hoofdremcilinder voor de laatste keer, vul indien nodig bij en sluit het af.
  • Wielen erop – Met alle vier de wielen eraf is dit ook een geweldige gelegenheid om de banden te roteren. Plaats de wielen terug, laat de auto zakken en je kunt weer op weg.

Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn tijdens de eerste paar kilometer die je rijdt na het werk aan de remmen. Controleer het remvloeistofniveau bij de volgende tankstop en vul het bij tot aan het MAX-markering indien nodig.

Mocht er het waarschuwingslampje voor de remmen gaan branden nadat u de remvloeistof vervangen heeft, dan is het vloeistofniveau waarschijnlijk te laag. Afhankelijk van de dikte van de remblokken moet u de vloeistof bijvullen. Zijn de remblokken behoorlijk versleten, vul dan niet tot aan de max. streep, want dan zal het reservoir overstromen als er nieuwe remblokken gemonteerd worden. Vervang de remblokken in dit geval zo snel mogelijk.

Het vervangen van remvloeistof geen buitengewoon ingewikkelde klus. Als je geen hekel hebt aan vuile handen en kleren, kun je flink wat geld besparen door dit zelf te doen. Maar als je geen tijd wilt vrijmaken of geen zin hebt om je handen vies te maken, of twijfel hebt over je kennis dan is het zeker verstandig om naar je garage of een andere deskundige te gaan. Hoewel dit misschien iets duurder is, bespaart het je in ieder geval veel tijd.

Wat zijn de verschillende soorten remvloeistof?

Is het remolie of remvloeistof?

Remvloeistof wordt ook wel remolie genoemd, maar dat is niet juist. De vloeistof is namelijk niet gebaseerd op petroleum. Dat zou de rubber afdichtingen en remslangen aantasten. De kwaliteit van remvloeistof wordt aangeduid aan de hand van de DOT-cotering: DOT 3, DOT 4, DOT

Hoe remvloeistof werkt en wat zijn de DoT-nummers?

Remvloeistof is een hydraulische vloeistof die de kracht die je uitoefent via het rempedaal door de verschillende leidingen naar de remklauwen en (indien gemonteerd) trommels overbrengt, die vervolgens werken om je voertuig te vertragen.
In zo’n gesloten systeem biedt de vloeistof weerstand tegen compressie, dus elke kracht die je met je voet uitoefent, wordt overgebracht naar het remgedeelte van de installatie. Deze vloeistof is niet comprimeerbaar (samendrukbaar) waardoor elke samendrukkende kracht direct wordt doorgegeven aan elk ander onderdeel in het remsysteem en de auto afremt. Omdat er hoge temperaturen optreden bij het remmen, moet de remvloeistof een hoog kookpunt hebben. Als de vloeistof zou verdampen, wordt de doorgifte van kracht belemmerd.

Welke remvloeistof heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten vloeistof, gegroepeerd onder twee hoofdcategorieën: die op basis van glycol en die op basis van siliconen.
De op glycol gebaseerde remvloeistoffen omvatten DOT3, DOT4, Super DOT4 en DOT5.1. DOT5 is een op siliconen gebaseerde remvloeistof. De meeste auto’s gebruiken DOT4, maar controleer altijd je handleiding voor richtlijnen.

Over het algemeen geldt: hoe lager het nummer, hoe lager het kookpunt van de vloeistof. Tijdens normaal gebruik is remvloeistof een vloeistof en kan deze niet worden samengedrukt, zodat de remblokken en schoenen goed kunnen worden aangebracht.

Echter, bij zwaar rijden, bijvoorbeeld na een paar rondjes op een racecircuit of bij het afdalen van een lange, steile helling, kunnen de hoge temperaturen die worden veroorzaakt door de wrijving van de remblokken op de remschijf ervoor zorgen dat de remvloeistof begint te koken en in gas verandert.

Dit betekent dat het samendrukbaar wordt, waardoor het rempedaal sponzig aanvoelt en de remefficiëntie afneemt. Dit keert terug zodra de remvloeistof afkoelt. Daarom is het hebben van de juiste remvloeistof voor de rijomstandigheden van vitaal belang.

Kookpunten van remvloeistof bij vochtigheid

  • DOT3 140°C (284°F)
  • DOT4 155°C (311°F)
  • Super DOT4 195°C (383°F)
  • DOT 5.1 185°C (365°F)

De meeste soorten remvloeistof corroderen gelakte oppervlakken, dus wees voorzichtig bij het bijvullen en vervangen van de vloeistof.

Remvloeistof DOT5 is gebaseerd op siliconen en heeft een kookpunt bij vochtigheid van 185°C (365°F). Het absorbeert geen water of beschadigt gelakte oppervlakken, maar kan niet worden gebruikt in wegvoertuigen omdat het ABS-pompen niet smeert.

Bovendien comprimeert DOT5 meer dan glycol-remvloeistoffen, wat resulteert in een sponzig rempedaal.

Meng nooit verschillende soorten remvloeistof (zelfs op glycol gebaseerde) en vervang altijd de dop op de fles. We raden aan om altijd verse remvloeistof te kopen wanneer je deze bijvult of vervangt, om mogelijke waterverontreiniging te voorkomen.

Kan remvloeistof bederven?

Ja. Op glycol gebaseerde remvloeistof is hygroscopisch, wat betekent dat het vocht aantrekt. Hoe langer remvloeistof in het remsysteem van een auto blijft zitten, hoe meer water het zal absorberen. De symptomen hiervan zullen een sponzig gevoel zijn wanneer het rempedaal wordt ingedrukt.

Het zal moeilijker worden om de remmen goed toe te passen en kan leiden tot falende remmen – en het water in de vloeistof kan de remleidingen aantasten.

Daarom is het belangrijk om de remvloeistof elke paar jaar te vervangen.