Schroevendraaiers zijn Onmisbaar gereedschap

Als professional in de automotive wereld begrijp je dat schroevendraaiers onmisbaar gereedschap zijn voor elke klus. Of je nu aan auto’s, fietsen of motorfietsen werkt, de juiste schroevendraaier maakt het verschil tussen een soepele reparatie en frustratie. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten schroevendraaiers die je als professional moet kennen. We houden het simpel en duidelijk, precies zoals jij dat wilt!

ToolDeal goede schroevendraaiers

Wat is een Schroevendraaier en Hoe Werkt Het?

Een schroevendraaier is een handgereedschap waarmee je schroeven in- en uitdraait. Het bestaat uit een handvat, een hecht en een kling. De kling past precies in de schroefkop en stelt je in staat om kracht uit te oefenen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste soorten schroevendraaiers:

Soorten Schroevendraaiers

Schroevendraaiers zijn er in verschillende soorten, maten en kwaliteiten:

  • Platte schroevendraaier: Deze heeft een platte punt.
  • Kruiskopschroevendraaier: Ook wel Phillips of Pozidriv genoemd, met een kruisvormige punt.
  • Speciale schroevendraaiers: Voor fijn werk, zoals horlogemakers en instrumentmakers.

Kenmerken van Goede Schroevendraaiers

Goede schroevendraaiers zijn gemaakt van hoogwaardige staalsoorten en hebben een handvat van slagvast kunststof of duurzaam hout. Ze zijn praktisch onbreekbaar bij juist gebruik.

Gebruik van Schroefbits

Naast schroevendraaiers worden ook vaak losse schroefbits gebruikt in een schroefboormachine. Deze bits zijn er in diverse vormen en lengtes, zoals kruis-, platte, zeskantige en vierkante vormen.
Lees verder voor een compleet artikel over bits en de profielen op de markt.

Tips voor Gebruik

  • Let op de juiste combinatie van schroevendraaier en schroef voor een goede passing.
  • Bij twijfel tussen Phillips en Pozidriv: de Pozidriv heeft vier extra ribben.
  • Draai schroeven rechtsom vast en linksom los.
    Ezelsbruggetje: open- of dichtdraaien? Denk aan ‘DROL’!
    Als je het woord DROL onthoudt, draai je altijd in goede richting! Onthoud dat DROL voor deze letters staat: Dicht Rechts, Open Links.

Veelgebruikte Typen Schroevendraaiers

  • Een sleufkopschroevendraaier, ook wel platkop genoemd, is een gereedschap dat wordt gebruikt om sleufschroeven aan te draaien of los te maken. Het heeft een platte punt die in de sleuf van de schroef past. Deze schroevendraaier is geschikt voor schroeven met een enkele gleuf en wordt vaak gebruikt voor klussen zoals het monteren van meubels.
  • Een Phillips schroevendraaier, afgekort als PH, en een Pozidriv schroevendraaier, afgekort als PZ, zijn gereedschappen die worden gebruikt om schroeven met een kruisvormige kop aan te draaien of los te maken. De Phillips schroevendraaier heeft een punt met een kruisvormige gleuf en wordt vaak gebruikt voor algemene klussen. De Pozidriv schroevendraaier heeft ook een kruisvormige punt, maar met extra ribben voor een betere grip en krachtoverdracht. Deze gereedschappen zijn essentieel voor het werken met kruiskopschroeven en zijn te vinden in verschillende maten voor diverse toepassingen.
  • Inbus, ook wel bekend als binnenzeskant, is een gereedschap dat wordt gebruikt om bouten en schroeven met een zeskantige kop aan te draaien of los te maken. De schroevendraaier heeft een zeskantige vorm aan het uiteinde, passend bij de zeskantige kop van de schroef of bout. Het wordt vaak gebruikt in situaties waar een platte of kruiskopschroevendraaier niet praktisch is vanwege de vorm of toegankelijkheid van de schroef of bout. Inbus is handig, compact en wordt vaak geleverd in sets met verschillende maten voor veelzijdig gebruik.
  • Een Torx schroevendraaier, ook bekend als een sterschroevendraaier, is een gereedschap dat wordt gebruikt om Torx-schroeven aan te draaien of los te maken. Het heeft een punt in de vorm van een zespuntige ster die perfect past in de groeven van Torx-schroeven. Dit gereedschap biedt een sterke grip en maakt het mogelijk om veel kracht uit te oefenen tijdens het gebruik. Torx schroevendraaiers zijn ideaal voor een breed scala aan klussen, wordt veel gebruikt in de automotive industrie.

Wat is het verschil tussen PH en PZ?
Één van de meestgebruikte schroeven is de kruiskopschroef. Deze schroef kent twee varianten; de Philips (PH) en Pozidriv (PZ). Het verschil is dat de Philips kruiskopschroef geen extra inkepingen heeft. Zoals je al verwacht heeft een kruiskopschroef een kruis in de kop zitten.

Wat is een torx schroevendraaier?
Een Torx schroevendraaiers of TX-schroevendraaier heeft een kop met een zespuntige ster. Dit type schroef dateert vanaf 1967. De Torx schroevendraaier is een alternatief voor de kruiskopschroevendraaier. De Torx schroevendraaier wordt gebruikt voor het in- en uitdraaien van torx-schroeven en torx-bouten.

Bekende merken

Als het gaat om hoogwaardige schroevendraaiers, zijn er enkele merken die bekend staan om hun kwaliteit, duurzaamheid en ergonomisch ontwerp. Hier zijn vijf belangrijke merken die je zeker in overweging moet nemen:

  1. Klein Tools: Elektriciens zweren bij de Klein Cushion Grip schroevendraaiers. Hun 8-delige set is comfortabel en betrouwbaar.
  2. Bondhus Felo Ergonic: Deze Duitse schroevendraaiers hebben een ergonomische grip en zijn van topkwaliteit.
  3. PB Swiss Tools: Populair onder toolfanaten, biedt PB Swiss hoogwaardige schroevendraaiers uit Zwitserland.
  4. Wera Kraftform: Wera staat bekend om innovatieve ontwerpen en duurzame materialen.
  5. Wiha: Wiha-schroevendraaiers zijn Duits vakmanschap en worden veel gebruikt in de industrie.

Precisie en duurzaamheid zijn de sleutel tot succes van deze kwaliteitsschroevendraaiers. Gedurende decennia ontelbare malen beproefd, overal gebruikt in de industrie, de montage, bij reparaties, bij ambachtelijk werk en door doe-het-zelvers.

Conclusie

Of je nu een hobbyist bent of een professionele gebruiker, een goede schroevendraaier is essentieel voor elke klus. Zorg voor de juiste combinatie van gereedschap en schroeven voor het beste resultaat!

Wil je meer weten over gereedschap voor specifieke klussen? Bekijk dan ook ons artikel over het kiezen van de juiste momentsleutel voor professioneel gebruik.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *